“Een camper schilderen lijkt een flinke en lastige klus, maar is ons heel erg meegevallen”

Al voordat wij onze camper aanschaften, bekeken we inspiratiefoto’s op Instagram en Pinterest van stoere, klassieke en ‘bohemian’ vakantiewoningen op wielen. Wij willen onze Hymer graag opfrissen en een persoonlijke touch geven, maar de klassieke jaren tachtig inrichting behouden. Deze inrichting geeft de Hymer nou juist de charme waar we zo van houden. We besloten de buitenkant van de camper opnieuw te lakken, de oude en gevaarlijke kachel te vervangen en gingen voor een mini make-over van het interieur.

Schilderwerk

We kochten onze Hymer van een vriendelijk stel uit Limburg, dat ons direct wees op het schilderwerk dat gedaan moest worden. Op de achter- en zijkant van de camper liet de verf op sommige plekken los en was het aluminium plaatwerk zichtbaar. En hoewel ik er het liefst een mintgroen rijdend snoepje van had gemaakt, zijn Jannes en ik in goed overleg gegaan voor de (iets minder romantisch klinkende) kleur ‘verkehrsgrau’ gegaan. Een lichte, subtiele grijstint, die goed combineert met de kleur wit en tijdloos en klassiek is.

Een camper schilderen lijkt een flinke en lastige klus, maar is ons heel erg meegevallen. Het is wel uitermate belangrijk dat je werkt met de juiste verf en ervoor zorgt dat je de camper schuurt, zodat de verf goed kan hechten op het oppervlak. Wij hebben het schuurwerk gedaan met Scotchbrite Spons van 3M, deze is geschikt voor het schuren van aluminium. Ook is het essentieel dat je de juiste grondverf gebruikt; een universele hechtprimer die is geschikt voor ijzer, zink en aluminium. Deze speciale primer is roestwerend en uitermate geschikt voor campers.  

“Het resultaat maakt een weekendje klussen helemaal goed”

Het afplakken en schuren van de auto kost je absoluut de meeste tijd, maar wanneer je nauwkeurig werkt, wordt het resultaat strak en dat wil je. Je camper is tenslotte geen kastje dat je over een jaar weer naar de kringloopwinkel brengt. Overigens hebben wij nu alleen de onder- én achterkant van onze Hymer in de lak gezet; de bovenkant pakken we later aan.  Voor de toplaag gingen we voor een hoogwaardige hoogglanslak van Sigma die is geschikt voor buiten. Wij gebruikten lakrollers, waarmee het daadwerkelijke schilderen uiteindelijk best snel ging. En het resultaat?! Dat maakt het weekend klussen helemaal goed! Voor alle materialen die we voor het schilderen van de camper hebben gebruikt, waren we minder dan 150 euro kwijt. Is het schilderen van je kampeerauto iets dat je overweegt? Wij zeggen: doen!

Interieur

Nadat onze camper er van buiten weer perfect uitzag, was het ook tijd om de binnenkant eens kritisch te bekijken. De kachel werkte niet meer en daarom besloten we deze naar een Truma expert in Gemert te brengen. Deze kachelmeneer zag al snel dat ons exemplaar ‘keigevaarlijk!’ was. Dat bleek geen understatement: de gasleiding bleek niet op de juiste manier aangesloten en de brander werkte niet goed waardoor de vlam een verkeerde kleur had. Met een beetje pech zou de kachel kunnen exploderen. Hij raadde ons dan ook direct aan een nieuw exemplaar aan te schaffen. Wij vonden het heel erg fijn om ons te laten adviseren door iemand met verstand van zaken, die ons kon helpen een juiste en veilige keuze te maken.

“Safety first: we hebben de gasslangen tussen de tank en de auto vervangen”

Jannes heeft de nieuwe kachel samen met mijn vader geïnstalleerd. Hiervoor moest er eerst een gasleiding omgelegd worden. Deze moest van binnenuit naar buiten gevoerd worden. Toen de boel was aangesloten bleek de gasdruk te laag; deze was 30 millibar en moest 50 millibar zijn. Jannes heeft een nieuwe gasdrukregelaar gekocht en besloot ook de gasslang tussen de tank en de auto te vervangen. We zijn heel erg blij dat we dit hebben gedaan voordat we met onze kinderen op roadtrip gaan naar Zuid-Frankrijk: safety first!

We hebben even overwogen het interieur van de camper ook te schilderen, maar waren het uiteindelijk snel samen eens dat we het donkere hout van de kastjes juist waarderen. De twee korte vakanties die we nu in Nederland hebben gevierd, vonden we de retrolook stiekem heel erg gezellig. Om de binnenkant van de Hymer toch lekker op te frissen, hebben we de tafel beplakt met hoogglans plakplastic en hebben we het aanrecht in de keuken voorzien van een grijswitte plakfolie in een retroprint. Plakfolie is relatief goedkoop, makkelijk aan te brengen en te verwijderen en zorgt voor een heel ander uiterlijk. Het is een leuke en simpele manier om het interieur van je camper een make-over te geven!

“Stoffen met kleine printjes zijn subtiel, niet besmettelijk en maken je camper lekker fris”

We hebben de zes gordijntjes in de rondzit/masterbedroom vervangen voor nieuwe, frisse gordijnen. Tegenover het donkere hout wilden we graag iets lichts. We kozen voor een mooie mintgroene poplin katoen met een wit printje. Wil je ook nieuwe gordijnen maar twijfel je over de stof? Stoffen met kleine printjes zoals driehoekjes of stipjes zijn subtiel, niet besmettelijk en maken je camper lekker fris. Voor het gordijn dat het hefbed in de cabine afsluit van de rest van de camper, heb ik een verduisterend kant-en-klaar gordijn gekocht. De breedte van dit gordijn is precies goed; alleen aan de onderkant moest er een flink stuk af. In oude Hymers zit er vaak al een gordijnrails, je kunt de haakjes waar het gordijn aan komt te hangen bevestigen met normaal gordijnband. 

Om de voorruit te verduisteren gebruikten we zilverkleurige raamisolatie die je met zuignappen vast kon zetten. Niet alleen onhandig (“Mama, hij is weer gevallen!”) maar ook ongezellig. Dus, ook voor deze kant hebben wij een nieuw gordijn laten maken, dat aan de buitenkant zwarte, verduisterende stof heeft en aan de binnenzijde (in de ‘slaapkamer’ van onze meisjes!) is voorzien van een gezellige print. 

De komende klussen die op onze agenda staan: het dakraam vervangen, een zonnepaneel plaatsen, de binnenkant van de deur pimpen en wat handige rekjes ophangen. Wat vind jij van onze make-over tot nu toe? We horen het graag!

Als je iets wilt vragen over de klussen die we hebben gedaan, stuur ons dan gerust een berichtje.