Maand: juni 2019

Met de camper op pad (zonder man)

“Ik wilde de luifel graag uitdraaien, maar had geen idee hoe dit te doen. We bakten er dus maar vrolijk op los en sprayden de kinderen lekker dik in met zonnebrand.”

Dit jaar stak het fenomeen Pinkstervakantie de kop ook. Ook de school van onze kinderen besloot aan deze trend mee te doen en zo hadden de meisjes in juni zomaar nog een extra week vrij. Jannes moest de hele week werken, ik slechts twee dagen. Met het weekend erbij zou ik met de kinderen vijf dagen kunnen gaan camperen. Nadeel: ik zou moeten gaan zonder man. Voordeel: ik zou kunnen gaan met een vriendin!

“Weet je zeker dat jullie willen gaan?” vroeg Jannes me, bezorgd door het weerbericht scrollend. “Natuurlijk!” riep ik vrolijk. Mijn vriendin Loes en ik kampeerden een paar jaar geleden nog samen in een paarse iglotent in het altijd gezellige Harfsen en regenden samen met onze kinderen weg in Zeeland, nadat we beide meer dan duizend euro hadden betaald voor een week vakantie in een romantisch strandhuisje. Wat kan ons gebeuren? Ook al werd er regen voorspeld, wij zouden naar Bloemendaal aan Zee gaan. 

Toen het niet alleen steeds harder begon te regenen maar ook stevig begon te waaien, stelde Jannes voor om de camper voor ons op de camping neer te zetten. Hij zag niet helemaal voor zich hoe ik met een vriendin naast me en vier (mogelijk hysterische) kinderen achterin, ons kampeermiddel veilig naar de kust zou brengen of in windkracht negen überhaupt op de juiste weghelft zou houden. Op de snelweg wiebelden de caravans en campers dan ook flink heen en weer. Haarlem was bezaaid met takken die uit bomen waren gewaaid. Jannes vertelde me bij aankomst bloedserieus dat de voorruit van onze Hymer bijna was gespiesd door een tak, maar daar was hij dan; de superheld die de vrouwenkampeervakantie mogelijk maakte.

“Het moment waarop ik het bloemetjestafelkleed tevoorschijn tover”

Hoewel we nu een dag eerder op Camping Bloemendaal arriveerden, mochten we onze Hymer alvast op een plekje zetten. Dit betekende dat mijn man me kon helpen met het installeren van het kampeermiddel: schoon water vullen, levelen, elektriciteit aansluiten, je kent het wel. Ik bedacht me net op tijd dat ik goed op moest letten. Dit was het moment waarop ik normaal gesproken limonade produceer voor de kinderen en het bloemetjestafelkleed tevoorschijn tover en me geen seconde bezighoud met technische aangelegenheden. 

Om mijn aandacht en focus erbij te houden en Jannes te laten zien en voelen dat hij mij en de kinderen met een gerust hart kon achterlaten, stelde ik ook vragen: “Waar haal je die slang vandaan?” “Wanneer weet je dat hij vol is?” en: “Hoe lang duurt dit gemiddeld?” Er waren voor zijn vertrek ook nog enkele serieuze waarschuwingen: “Als je naar het strand gaat, draai dan alsjeblieft de luifel in, ook als het niet waait” en: “Als je klaar bent met koken, draai de gaskraan dan voor de zekerheid dicht. “Natuurlijk!” riep ik. “Vanzelfsprekend.”

Een geheime bumper met opbergmogelijkheid

Er volgden heerlijke dagen aan zee. De wind ging liggen en de zon scheen de hele dag. Ik wilde de luifel inmiddels best graag uitdraaien, maar had geen clue hoe dit te doen. Om de volgende ochtend nu direct al de hulplijn (de man) in te schakelen, vond ik wat kinderachtig. We bakten er dus maar vrolijk op los en sprayden de kinderen lekker dik in met zonnebrand. Uiteindelijk moest ik Jannes toch maar om hulp vragen. “Lief, waar ligt de stok van de luifel ook alweer?” vroeg ik nonchalant en alsof ik het gewoon eventjes vergeten was. “In de achterbumper, waar ook de vuilwaterslang ligt” stuurde hij terug. 

Hoewel ik er al meerdere keren naast stond als we vuilwater loosden, was de geheime bumper met opbergmogelijkheid me werkelijk nog nooit opgevallen. Ik vond de stok en het lukte me zelfstandig de luifel uit te klappen. De witte wijn was koud, onze kinderen hadden de tijd van hun leven en we sliepen allemaal heerlijk. Alleen kwam er halverwege de vakantie geen water uit de kraan in de camper en konden we de wc niet doorspoelen. Zou het water op zijn?! schoot het door mijn hoofd. Hoeveel liter gaat er eigenlijk in zo’n tank…? Maar voordat ik er serieus over na kon denken was er een peuter met een bloedende knie, een conflict over een voetbal of een kleuter gestruikeld over een scheerlijn. Dus liet ik het weer gaan.

“De situatie werd iets primitiever dan ik me had voorgenomen”

Iets anders dat ik deze vakantie zelf zou moeten kunnen, was het legen en reinigen van het chemisch toilet. Dit had Jannes me uitgebreid laten zien, ik moest dit zelfstandig kunnen. Ik heb werkelijk zestien keer aan de achterkant van de camper gestaan met een geopend luik, klaar om de grijze unit te omarmen, maar kreeg hem niet los. Omdat we ook nog steeds geen water hadden, werd de situatie nu toch wat primitiever dan ik me had voorgenomen. Mijn vriendin en haar twee kinderen waren inmiddels vertrokken en het weer was vrijwel direct omgeslagen: het regende nu de hele dag. Ik bleef mezelf voorhouden dat het allemaal nog best goed ging. Toen ik de kinderen kwijt was vond ik ze naast de kachel bij de receptie. “Hier is het lekker warm mama! En we hebben een zakje chips gekregen!”

“Waarom staat de pomp uit?” vroeg Jannes me toen hij de camper na vier dagen voor ons kwam ophalen. “De pomp?!” vroeg ik. “En wat heb je trouwens nog veel water!” Jannes staarde naar de metertjes boven het aanrecht en drukte het donkerbruine seventies knopje PUMPE weer in. “Ah, die!” zei ik. “Oh, die vonden we zoveel herrie maken, dus die had ik even uitgezet.” Jannes keek me aan en draaide het kraantje in de keuken open, waarna het water het gootsteentje instroomde. Ik besloot de focus snel te verleggen naar de zaken die wel goed waren gegaan. “Het was een heerlijke vakantie!” zei ik. “De kinderen hebben in de tent geslapen, we zijn elke dag naar het strand geweest en het koken ging hartstikke goed.” Misschien moet ik de volgende keer nog iets beter opletten bij de technische uitleg, maar toch zou ik de volgende keer weer zonder man gaan. Hoewel het samen met hem gegarandeerd iets minder primitief is… 

Mini make-over

“Een camper schilderen lijkt een flinke en lastige klus, maar is ons heel erg meegevallen”

Al voordat wij onze camper aanschaften, bekeken we inspiratiefoto’s op Instagram en Pinterest van stoere, klassieke en ‘bohemian’ vakantiewoningen op wielen. Wij willen onze Hymer graag opfrissen en een persoonlijke touch geven, maar de klassieke jaren tachtig inrichting behouden. Deze inrichting geeft de Hymer nou juist de charme waar we zo van houden. We besloten de buitenkant van de camper opnieuw te lakken, de oude en gevaarlijke kachel te vervangen en gingen voor een mini make-over van het interieur.

Schilderwerk

We kochten onze Hymer van een vriendelijk stel uit Limburg, dat ons direct wees op het schilderwerk dat gedaan moest worden. Op de achter- en zijkant van de camper liet de verf op sommige plekken los en was het aluminium plaatwerk zichtbaar. En hoewel ik er het liefst een mintgroen rijdend snoepje van had gemaakt, zijn Jannes en ik in goed overleg gegaan voor de (iets minder romantisch klinkende) kleur ‘verkehrsgrau’ gegaan. Een lichte, subtiele grijstint, die goed combineert met de kleur wit en tijdloos en klassiek is.

Een camper schilderen lijkt een flinke en lastige klus, maar is ons heel erg meegevallen. Het is wel uitermate belangrijk dat je werkt met de juiste verf en ervoor zorgt dat je de camper schuurt, zodat de verf goed kan hechten op het oppervlak. Wij hebben het schuurwerk gedaan met Scotchbrite Spons van 3M, deze is geschikt voor het schuren van aluminium. Ook is het essentieel dat je de juiste grondverf gebruikt; een universele hechtprimer die is geschikt voor ijzer, zink en aluminium. Deze speciale primer is roestwerend en uitermate geschikt voor campers.  

“Het resultaat maakt een weekendje klussen helemaal goed”

Het afplakken en schuren van de auto kost je absoluut de meeste tijd, maar wanneer je nauwkeurig werkt, wordt het resultaat strak en dat wil je. Je camper is tenslotte geen kastje dat je over een jaar weer naar de kringloopwinkel brengt. Overigens hebben wij nu alleen de onder- én achterkant van onze Hymer in de lak gezet; de bovenkant pakken we later aan.  Voor de toplaag gingen we voor een hoogwaardige hoogglanslak van Sigma die is geschikt voor buiten. Wij gebruikten lakrollers, waarmee het daadwerkelijke schilderen uiteindelijk best snel ging. En het resultaat?! Dat maakt het weekend klussen helemaal goed! Voor alle materialen die we voor het schilderen van de camper hebben gebruikt, waren we minder dan 150 euro kwijt. Is het schilderen van je kampeerauto iets dat je overweegt? Wij zeggen: doen!

Interieur

Nadat onze camper er van buiten weer perfect uitzag, was het ook tijd om de binnenkant eens kritisch te bekijken. De kachel werkte niet meer en daarom besloten we deze naar een Truma expert in Gemert te brengen. Deze kachelmeneer zag al snel dat ons exemplaar ‘keigevaarlijk!’ was. Dat bleek geen understatement: de gasleiding bleek niet op de juiste manier aangesloten en de brander werkte niet goed waardoor de vlam een verkeerde kleur had. Met een beetje pech zou de kachel kunnen exploderen. Hij raadde ons dan ook direct aan een nieuw exemplaar aan te schaffen. Wij vonden het heel erg fijn om ons te laten adviseren door iemand met verstand van zaken, die ons kon helpen een juiste en veilige keuze te maken.

“Safety first: we hebben de gasslangen tussen de tank en de auto vervangen”

Jannes heeft de nieuwe kachel samen met mijn vader geïnstalleerd. Hiervoor moest er eerst een gasleiding omgelegd worden. Deze moest van binnenuit naar buiten gevoerd worden. Toen de boel was aangesloten bleek de gasdruk te laag; deze was 30 millibar en moest 50 millibar zijn. Jannes heeft een nieuwe gasdrukregelaar gekocht en besloot ook de gasslang tussen de tank en de auto te vervangen. We zijn heel erg blij dat we dit hebben gedaan voordat we met onze kinderen op roadtrip gaan naar Zuid-Frankrijk: safety first!

We hebben even overwogen het interieur van de camper ook te schilderen, maar waren het uiteindelijk snel samen eens dat we het donkere hout van de kastjes juist waarderen. De twee korte vakanties die we nu in Nederland hebben gevierd, vonden we de retrolook stiekem heel erg gezellig. Om de binnenkant van de Hymer toch lekker op te frissen, hebben we de tafel beplakt met hoogglans plakplastic en hebben we het aanrecht in de keuken voorzien van een grijswitte plakfolie in een retroprint. Plakfolie is relatief goedkoop, makkelijk aan te brengen en te verwijderen en zorgt voor een heel ander uiterlijk. Het is een leuke en simpele manier om het interieur van je camper een make-over te geven!

“Stoffen met kleine printjes zijn subtiel, niet besmettelijk en maken je camper lekker fris”

We hebben de zes gordijntjes in de rondzit/masterbedroom vervangen voor nieuwe, frisse gordijnen. Tegenover het donkere hout wilden we graag iets lichts. We kozen voor een mooie mintgroene poplin katoen met een wit printje. Wil je ook nieuwe gordijnen maar twijfel je over de stof? Stoffen met kleine printjes zoals driehoekjes of stipjes zijn subtiel, niet besmettelijk en maken je camper lekker fris. Voor het gordijn dat het hefbed in de cabine afsluit van de rest van de camper, heb ik een verduisterend kant-en-klaar gordijn gekocht. De breedte van dit gordijn is precies goed; alleen aan de onderkant moest er een flink stuk af. In oude Hymers zit er vaak al een gordijnrails, je kunt de haakjes waar het gordijn aan komt te hangen bevestigen met normaal gordijnband. 

Om de voorruit te verduisteren gebruikten we zilverkleurige raamisolatie die je met zuignappen vast kon zetten. Niet alleen onhandig (“Mama, hij is weer gevallen!”) maar ook ongezellig. Dus, ook voor deze kant hebben wij een nieuw gordijn laten maken, dat aan de buitenkant zwarte, verduisterende stof heeft en aan de binnenzijde (in de ‘slaapkamer’ van onze meisjes!) is voorzien van een gezellige print. 

De komende klussen die op onze agenda staan: het dakraam vervangen, een zonnepaneel plaatsen, de binnenkant van de deur pimpen en wat handige rekjes ophangen. Wat vind jij van onze make-over tot nu toe? We horen het graag!

Als je iets wilt vragen over de klussen die we hebben gedaan, stuur ons dan gerust een berichtje.

© 2024 HANNAH'S HYMER

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑