Bij winterkamperen denk je misschien aan ijskoude voeten, een lege camperaccu en het inpakken van bergen met kleding. Maar, winterkamperen kan prachtig en romantisch zijn. Is het niet vreemd dat we erop uitgaan als het warm is en onze campers nu massaal naar de winterstalling brengen? Waarom zouden we niet gaan winterkamperen?
In mijn jeugd ging ik elke herfstvakantie kamperen. Met zijn allen gingen we naar de camping in Drenthe, waar we de hele dag speelden in het bos, afgewisseld met bezoeken aan leuke stadjes en historische hunebedden. We lunchten met zelfgemaakte soep -uiteraard buiten- en iedereen droeg een dikke jas of bodywarmer. Ook ’s avonds dineerden we buiten. Koud? Nee, gezellig! Op een warme stranddag vermeden mijn ouders vroeger sowieso de kust keihard, maar zodra het koud werd reden we met twee auto’s vol met kinderen naar het strand, om strandwandelingen te maken, haaientanden te zoeken en warme appelbollen te eten.
“Is het niet vreemd dat we erop uitgaan als het warm is en onze campers nu massaal naar de winterstalling brengen?”
We zijn geneigd om vooral naar binnen te keren als de herfst begint; veel thuis te zijn, de kachel hoog te draaien en er alleen op uit te gaan als het echt moet. Maar, juist om een winterdip te voorkomen, werkt het goed om erop uit te trekken. De natuur verandert nu zo snel, de bomen zagen er de afgelopen weken elke dag anders uit. Wij zagen het dit jaar dan ook helemaal zitten om er met Hannahs Hymer op uit te gaan in de herfstvakantie. Wist je dat 190 van de 3000 Nederlandse campings het gehele jaar geopend te zijn?
Zien we ons campertje pas in het voorjaar terug?
Helaas kon ons herfstvakantieavontuur niet doorgaan; Jannes heeft door een lelijke val zijn voet gebroken en zit zes weken in het gips. Sommige van onze volgers stelden ons voor om er juist op uit te gaan: een weekje geen trappen ‘lopen’ zou voor brekebeen misschien een voordeel kunnen zijn. Toch zagen we het leven op een camping in een rolstoel en op krukken niet voor ons en hebben we besloten om thuis te blijven. Een verstandige beslissing, maar missen doen we het buitenleven wel en we kunnen ons niet voorstellen dat we ons campertje pas in het voorjaar weer terugzien!
Winterkamperen is in een oude camper een iets grotere uitdaging dan in een nieuwe camper, maar we willen ons niet laten weerhouden er om deze reden nooit aan te beginnen. En laten we dan niet meteen naar Finland rijden om het Noorderlicht te zien (dit staat wel op mijn wensenlijstje!) maar iets dichterbij huis beginnen. Het is niet onmogelijk om in onze 35 jaar oude camper te kamperen in de kou; zo is ons Hymertje voorzien van ringverwarming, wat een musthave blijkt te zijn.
Wil jij ook meer weten over winterkamperen?
Voordat we zouden kunnen vertrekken moeten er winterbanden onder de camper worden gezet en ik denk zomaar dat het mijn taak wordt om een overlevingspakket samen te stellen met siliconenspray of vaseline (tegen het vastvriezen van de rubbers), slotspray, een föhn, een thermoskan, thermo-ondergoed, gasflessen met propaanvulling (butaan bevriest), rode wijn en chocolademelk en een heleboel boeken, films en spelletjes. Deze opsomming klinkt toch al winters gezellig?
En dan zijn er vast nog een heleboel zaken waar wij als beginnend camperaars helemaal niet aan denken. Wil jij ook meer weten over winterkamperen? NKC organiseert eind deze maand in samenwerking met Kampeerwereld Hendriks, een Informatiebijeenkomst Winterkamperen. De reisbegeleiders van de NKC-reis naar Oostenrijk, Ehrwald nemen je mee in de wereld van het winterkamperen en na afloop is er glühwein en kun je winterse kampeermiddelen aanschaffen.